Nog amper kwart scholieren met de fiets naar school

Uit een onderzoek in opdracht van de Vlaamse overheid blijkt dat steeds minder Vlaamse kinderen met de fiets naar school gaan. In 2000 ging nog 40 procent van de schoolkinderen fietsend naar school, nu is dat nog amper 25 procent. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad. De Fietsersbond en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde stellen de daling met lede ogen vast.

Het percentage fietsende schoolkinderen is het laagste sinds het begin van de metingen in 1995. Vooral kinderen van de lagere school gaan minder vaak met de fiets naar school. In het algemeen zou vaker voor het openbaar vervoer gekozen worden.

Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde ziet verscheidene verklaringen voor de trend. "Het kan zijn dat ouders fietsen gevaarlijk vinden. Anderzijds is het wel zo dat hoe jonger kinderen verkeerservaring opbouwen, hoe veiliger ze zich later ook zullen gedragen in het verkeer en hoe meer verkeerservaring zullen hebben."

Nog volgens De Dobbeleer is het ook mogelijk dat ouders die allebei uit werken gaan de tijd niet meer vinden om de kinderen ook nog eens met de fiets tot aan de schoolpoort te begeleiden. Een oplossing voor dat probleem zou volgens hem zijn om per school een fietspool in te richten. Daarbij worden de fietsers in groep en begeleid door leerkrachten of verkeersouders van en naar school gebracht.