Ontvoerders Foley eisten 100 miljoen euro losgeld

De ontvoerders van de onthoofde Amerikaanse journalist James Foley hebben 100 miljoen euro voor zijn vrijlating geëist. Dat heeft de CEO van GlobalPost, een van de werkgevers van Foley, op de Amerikaanse nieuwszender CNN bekendgemaakt. De onthoofding van Foley door leden van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft het debat over het betalen van losgeld aan terreurorganisaties opnieuw doen oplaaien.

Philip Balboni, de CEO van GlobalPost, bevestigde op CNN dat het losgeld voor de in 2012 ontvoerde journalist 132,5 miljoen dollar, omgerekend 100 miljoen euro, bedroeg. Nog volgens Balboni werd er echter niet onderhandeld over een mogelijke vrijlating. De ontvoerders namen een tiental keer contact op, bij een van de gelegenheden maakten ze hun eis over.

"We hebben die som van 100 miljoen euro nooit serieus genomen", aldus Balboni. Toch ging hij naar eigen zeggen met de familie van Foley wel op zoek naar fondsen om een bedrag bijeen te krijgen dat overeen kwam met losgelden die eerder betaald werden voor Europese gijzelaars. Maar er werd uiteindelijk niet betaald.

De Verenigde Staten weigeren consequent om losgeld te betalen voor ontvoerde landgenoten. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou dat Amerikanen enkel nog kwetsbaarder maken voor ontvoeringen en aanvallen door extremisten.

Maar de onthoofding van Foley (kleine foto) heeft het debat binnen de regering Obama en bij de Amerikaanse bondgenoten opnieuw doen oplaaien. Een ander tegenargument is dat het betalen van losgeld de fundamentalistische organisaties financiert en in stand houdt. Zo haalde al Qaeda de voorbije tien jaar meer inkomsten uit losgeld voor ontvoerde Europeanen dan uit donaties van individuele aanhangers. IS zou overigens, volgens een hoge Amerikaanse functionaris, ook geëist hebben dat de Verenigde Staten hun beleid in het Midden-Oosten zouden aanpassen.

Foley, een 40-jarige freelance journalist uit de Amerikaanse staat New Hampshire, werd afgelopen week in Syrië onthoofd. De extremistische organisatie IS maakte zijn dood dinsdag bekend met een videoboodschap waarin ook de onthoofding zelf te zien was. Volgens de moslimextremisten was de terechtstelling van Foley een vergelding voor de recente Amerikaanse luchtaanvallen in Noord-Irak. De eerste eis om losgeld echter, dateert van eind vorig jaar, lang voor het oprukken van IS in West- en Noord-Irak.

AP2011