Oplossing voor defecte ontmijningsmachine

Er is een oplossing voor de giftige oorlogsmunitie die al een tijdje ligt opgeslagen in Langemark-Poelkapelle. In totaal liggen er nu al bijna 4.000 bommen uit de Eerste Wereldoorlog opgestapeld, omdat de installatie om ze onschadelijk te maken defect is. De overheid investereert nu in een nieuw systeem.

In het voorjaar werden nog 800 bommen ontdekt nabij Passendale. Ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse om ze onschadelijk te maken, maar dat lukte toen niet. De munitie bevat immers een giftige vloeistof, waardoor de speciale ontmantelingsinstallatie niet werkt. De overheid heeft nu beslist om te investeren in een nieuw ontmijningssysteem, dat in het buitenland al gebruikt wordt.

"We hebben ervoor gekozen om de bommen niet meer te ontmantelen, maar voor een oplossing te kiezen die minder arbeidsintensief is, en tegelijk ook veel veiliger is voor ons personeel", zegt Glenn Nollet van Dovo.

"Er zijn verschillende mogelijkheden: verbranding of gecontroleerde explosie zijn de twee opties. De bedoeling is om tegen 2016 operationeel te zijn, met een nieuwe installatie. In afwachting daarvan verzekeren we dat we de toxische munitie van het vloeibare type onder de meest veilige omstandigheden zullen opslaan op het militair domein in Poelkapelle", aldus nog Nollet.