Originele 19e-eeuwse zuilen blootgelegd in KMSKA

Na drie jaar van werken zit de eerste van twee renovatiefases in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) er zo goed als op. Het monumentale gebouw op het Antwerpse Zuid werd binnenin volledig gestript en er werd een nieuw intern depot gebouwd.

Vanaf december zal het eigenlijke museum heropgebouwd worden. Het einde van de werken wordt nu geschat op april 2018, enkele maanden later dan drie jaar geleden was vooropgesteld.

Onder meer de sloopwerken en asbestverwijdering zorgden de voorbije jaren voor wat vertragingen. Toch vielen er tegelijkertijd ook enkele aangename verrassingen uit de bus. Zo bleken er zich achter een valse wand nog originele zuilen uit de negentiende eeuw te bevinden, die nu geïntegreerd zullen worden in het nieuwe museum. Ook het oorspronkelijke parcours doorheen het museum dat de architecten destijds voor ogen hadden, werd na de afbraakwerken zoals verhoopt opnieuw zichtbaar en zal in ere hersteld worden.

Collectie komt pas terug in 2018

Tijdens de tweede renovatiefase zal het dak vernieuwd worden en komen er niet alleen nieuwe technische installaties maar ook enkele extra museumzalen. Die "inbreiding" zal verschijnen op de oorspronkelijke binnenkoeren en zal van buitenaf niet te zien zijn, zodat het zicht op het museum behouden blijft.

Ter gelegenheid van het einde van de afbraakwerken krijgt het publiek de komende twee weekends de kans om onder begeleiding de museumwerf te bezoeken. Om de collectie van het KMSKA te bekijken is het nog zeker wachten tot april 2018, maar in tussentijd bevinden grote delen ervan zich tijdelijk in onder meer de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Koningin Fabiolazaal en het stedelijk museum van Lier.