Parket vraagt buitenvervolgingstelling van kleuterjuf De Blokkendoos

Het gerechtelijk onderzoek naar de kleuterjuf van de Antwerpse basisschool De Blokkendoos die in juni 2013 door enkele ouders beschuldigd werden van seksueel kindermisbruik is afgerond en heeft geen enkel bewijs tegen de betrokken leerkrachten opgeleverd. Het Antwerpse parket zal daarom aan de raadkamer de buitenvervolgingstelling vragen. Dat meldt het Stedelijk Onderwijs Antwerpen in een persbericht.

De juf in kwestie was sinds de klachten tijdelijk naar een administratieve dienst overgeplaatst, maar kan nu komend schooljaar opnieuw voor de klas staan.

Zowel het Stedelijk Onderwijs als het schoolteam van De Blokkendoos, inmiddels omgedoopt tot Creatopia, reageren opgelucht op de afronding van het onderzoek. "We hebben veel geleerd uit deze zaak", zegt woordvoerder van het Stedelijk Onderwijs Frederik Picard. "Een vraag- en meldpunt brengt meldingen nog sneller aan het licht zodat we nog gepaster kunnen reageren, en een driekoppig crisisteam behandelt voortaan onmiddellijk alle verontrustende meldingen."

Zowel de ouders als de juf zijn intussen op de hoogte gesteld van de resultaten van het onderzoek. De juf zal vanaf 1 september opnieuw voor de klas gaan staan, maar koos er volgens het Stedelijk Onderwijs zelf voor om naar een andere kleuterschool te trekken. Het schoolteam van Creatopia zegt tot slot uit te kijken naar "een verdere positieve samenwerking met de ouders en de leerlingen", nadat het afgelopen schooljaar de ouders en de schoolbuurt al nauwer betrokken waren bij de schoolwerking.

Na de beschuldigingen van seksueel misbruik in juni 2013 waren de gemoederen bij heel wat ouders en buurtbewoners nog erg verhit geraakt. Er volgden onder meer manifestaties met de eis om snelle klaarheid in het dossier. De schooldirectie zag zich na enkele dagen van onrust genoodzaakt om voortijdig de zomervakantie aan te vatten en de juf op non-actief te zetten. Het kwam ook tot bedreigingen, onder meer via sociale media. Een 36-jarige man werd daarvoor in januari van dit jaar nog tot een jaar cel veroordeeld.