Tientallen doden bij aanslag tegen moskee in Irak

Bij een zelfmoordaanslag tegen een soennitische moskee in het dorp Imam Wais, ten noordoosten van de Iraakse hoofdstad Bagdad, zijn 68 dodelijke slachtoffers gevallen. Nadat de zelfmoordenaar zichzelf had opgeblazen vuurden gewapende mannen op de gelovigen in de moskee.

Het is nog niet duidelijk wie voor de aanval verantwoordelijk is, maar kort voor de aanslag zijn in de buurt enkele leden van een sjiitische militie gedood bij een bomaanslag. Anderzijds hebben twee lokale soennitische stammen onlangs geweigerd om zich aan te sluiten bij de extremistische "Islamitische Staat", die het noorden van Irak bezet houdt. 

De toestand in Irak blijft erg gespannen en onduidelijk. Enerzijds is er de rebellie van het extremistische IS in het noorden en noordwesten van het land, anderzijds is er het politieke gekrakeel in de hoofdstad Bagdad, waar de ontslagnemende en sjiitische premier Nouri al-Maliki de steun van de soennitische minderheid in het land is kwijtgespeeld.

Intussen vraagt grootayatollah Ali Sistani dat de volgende Iraakse regering samengesteld wordt uit kandidaten die de toekomst van  Irak van de Iraakse burgers voor ogen hebben. Sistani is één van de hoogste geestelijke leiders van het twaalver sjiisme en heeft een erg grote invloed op de sjiitische meerderheid in Irak.

Intussen heeft kandidaat-premier Haider al-Abadi nog tot 10 september om zijn nog te vormen regering voor te stellen aan het parlement.

Soennieten schorsen gesprekken met regering op

Intussen hebben twee soennitische partijen in Irak gesprekken over de vorming van een nieuwe brede eenheidsregering met de sjiitisch meerderheid opgeschort. Dat gebeurt uit reactie tegen de moordpartij in de soennitische moskee in Imam Wais, waarvan ze de schuld bij sjiitische milities leggen. 

Dat is cruciaal, want om de terreurgroep IS in het noorden van Irak te verslaan, is een brede regering met zowel sjiieten als soennieten nodig. Het is ook het plan om soennitische stammenmilities de wapens te laten opnemen tegen de IS-rebellen.

Dat laat ook vragen rijzen over de redenen van de aanslag op de soennitische moskee in Imam Wais en het minste wat gezegd kan worden is dat die IS wel goed uitkomt.