Twee nieuwe gevallen van ebola in Nigeria

In Nigeria zijn twee nieuwe besmettingen met ebola vastgesteld. De Wereldgezondheids­organisatie (WHO) werkt aan een stappenplan om de ebola-epidemie in te dijken, al denkt ze daarvoor 6 à 9 maanden nodig te hebben. Dat impliceert meteen dat de WHO niet lijkt te geloven dat de epidemie voor eind dit jaar een halt kan worden toegeroepen. Intussen blijft het aantal slachtoffers verder stijgen.
AFP
Een medewerker van Artsen Zonder Grenzen in een beschermingspak bij de behandeling van een ebolapatiënt.

Vanuit Nigeria komt verontrustend nieuws over twee nieuwe besmettingen met het ebolavirus. Voor de eerste keer is daar sprake van secundaire besmettingen: het gaat telkens om de partner van twee mensen die in contact zijn geweest met de Liberiaanse Amerikaan die in Nigeria overleden is aan de ziekte en elf anderen had besmet.

Het aantal ebolabesmettingen in Nigeria staat nu op 14. Vijf patiënten zijn er aan de ziekte overleden, vijf patiënten zijn genezen verklaard en vier anderen worden nog behandeld in de stad Lagos.

Tot nu toe is het aantal ebolagevallen in Nigeria relatief beperkt gebleven, maar het feit dat er nu secundaire besmettingen zijn vastgesteld, wijst erop dat de ziekte niet onder controle is. Mocht de ziekte zich verder verspreiden in het dichtstbevolkte land van Afrika kan dat rampzalige gevolgen hebben. 

Einde nog niet voor vandaag

Intussen zijn al 1.427 mensen bezweken aan de ziekte die vooral om zich heen grijpt in Liberia, Guinee en Sierra Leone. 2.615 mensen zijn besmet geraakt. De voorbije weken kreeg de WHO heel wat kritiek te verduren, onder meer van Artsen Zonder Grenzen, die de organisatie verwijt veel te weinig te doen om de ergste uitbraak ooit van ebola, terug te dringen.

"Maar WHO werkt nu aan een stappenplan, een concreet werkdocument over hoe ebola moet worden bestreden", zegt WHO-woordvoerster Fadela Chaib. "Het plan gaat er gedetailleerd op in hoe de epidemie de komende 6 à 9 maanden moet worden aangepakt."

Daarmee lijkt de WHO ook duidelijk te maken dat ze niet gelooft dat de epidemie, die op dit ogenblik al Guinee, Liberia en Sierra Leone treft, vóór dit jaar ingedijkt zal zijn. Al wil Chaib dat niet met zoveel woorden gezegd hebben. "Eerlijk gezegd, niemand weet wanneer de epidemie een halt kan worden toegeroepen."

Pas wanneer in een land tijdens 2 opeenvolgende incubatieperiodes -42 dagen in totaal- geen enkel nieuwe besmetting wordt vastgesteld, kan de ebola-epidemie als afgelopen beschouwd worden. "Maar zoals de situatie er nu voor staat, met steeds meer besmettingen, is het duidelijk dat de epidemie nog niet op zijn laatste benen loopt", aldus nog Chaib.

Begin volgende week zou de WHO meer details over het stappenplan bekendmaken.

Intussen sluiten meer en meer Afrikaanse landen hun grenzen voor burgers uit de getroffen landen. Dat geldt onder meer voor Kameroen, Zuid-Afrika, Gabon en Senegal.