Verbod op ijsdouche voor Amerikaanse diplomaten

Amerikaanse diplomaten mogen zich sinds donderdagavond geen emmer ijswater meer over het hoofd laten gieten in het kader van de ALS Ice Bucket Challenge. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken druist het gebruik in tegen de deontologische regels van de Amerikaanse diplomatie.

De bewustmakingsactie rond de ziekte ALS is een wereldwijd fenomeen, met ook duizenden beroemdheden die al een ijsdouche namen en dat deelden op de sociale media. Maar voor Amerikaanse ambassadeurs en hooggeplaatste diplomaten zit een ijsdouche voor de goede zaak er niet meer in. Zo stuurde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een interne nota uit die hooggeplaatste diplomaten verbiedt nog aan de Ice Bucket Challenge deel te nemen.

"De deontologische regels van de federale overheid verhinderen ons om onze publieke functies, zoals die van ambassadeur, te gebruiken voor private doeleinden, zoals ook goede doelen, hoe nobel ook", luidt het.