Vlaamse documentaires en kortfilms genomineerd voor Ensors

Op het Filmfestival van Oostende worden niet alleen Vlaamse langspeelfilms in de kijker gezet. Er zijn ook prijzen voor Vlaamse documentaires en kortfilms. De genomineerden zijn vandaag bekendgemaakt.
"9999" is een van de genomineerde documentaires.

Drie documentaires dingen mee naar de Ensor voor beste documentaire. "What about Eric" van het duo Lennart Stuyck en Ruben Vermeersch gaat over de jonge energieke Congolese Belg Eric Kabongo die droomt van een muziekcarrière. In "9999" volgt Ellen Vermeulen enkele geesteszieke gevangenen en legt ze hun schrijnende situatie bloot.

"Beneath the surface" van Alex Debreczeni is de derde kanshebber. Deze documentaire vertelt het verhaal over een uit elkaar gedreven Hongaarse gemeenschap uit Transsylvanië die jaarlijks een reünie houdt om hun waarden over te brengen aan de jongere generaties.

De documentaires werden genomineerd door een jury onder voorzitterschap van de winnaar van vorig jaar, Jozef Devillé.

Jury onder leiding van Hans Herbots nomineert kortfilms

Een andere jury, onder leiding van Hans Herbots, nomineerde zes kortfilms. Drie maken kans op de Ensor voor beste kortfilm en drie op de Ensor voor beste kortfilm animatie.

"Houses with small windows" van Bülent Öztürk, over de 22-jarige Turske Dilan die door haar verboden liefde haar familie ten schande gebracht heeft en daarom door haar broers vermoord wordt, is één van de genomineerden.

Ook het komische drama "Chansons de Charlotte" vol liefdesaffaires van regisseur Brian Windelinckx bevindt zich bij de gelukkigen.

De jury nomineerde ook "Cadet" van Kevin Meul over de 13-jarige atleet Steve die door zijn vader en zijn coach stiekem gedopeerd wordt om zijn sportprestaties te verbeteren.

In de categorie beste kortfilm animatie is "Mia" van Wouter Bongaerts genomineerd. Die film gaat over de kleine Mia die in de drukte van de stad gescheiden wordt van haar overwerkte moeder en daarop zelf door de stad trekt.

Eveneens genomineerd is "Cornelis" van Dennis van Hout. Hierin zien we Cor, een ernstig dementerende man in een verzorgingstehuis die zich door zijn ziekte alle gruwelen uit WO II terug herinnert.

Ook "See me again" van Roman Klochkov werd genomineerd en vertelt het verhaal van een man die hopeloos verliefd is op een manipulatieve vrouw en er niet aan kan ontsnappen.