VN-Mensenrechtencommissaris geeft Veiligheidsraad stevige veeg uit de pan

Afscheidnemend VN-Mensenrechtencommissaris Navi Pillay heeft tijdens haar laatste briefing aan de Veiligheidsraad stevige kritiek geuit op de raad zelf. Die plaatst nationale belangen steeds opnieuw voorop, terwijl heel wat van de huidige grote crisissen voorkomen hadden kunnen worden door snel en gemeenschappelijk handelen, klonk het.

"Kortzichtige, geopolitieke overwegingen en nationale belangen op korte termijn hebben meermaals voorrang gekregen op onaanvaardbaar menselijk lijden en zware inbreuken op - en langetermijndreigingen voor - internationale vrede en veiligheid", hekelde Pillay in haar afscheidsbriefing aan de vijftienkoppige Veiligheidsraad. "Ik ben er rotsvast van overtuigd dat meer verantwoordelijkheidszin van deze raad honderdduizenden levens had gered."

Pillay waarschuwde de Veiligheidsraad voor de onvoorspelbare conflicten die zich ontvouwen in Syrië, Afghanistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo (DRC), Irak, Libië, Mali, de Palestijnse gebieden, Somalië, Soedan, Zuid-Soedan en Oekraïne. "Deze crisissen maken immens duidelijk welke prijs betaald wordt voor het falen van de internationale gemeenschap om conflicten te voorkomen", zei ze.

Vooral de vijf permanente leden met vetorecht - de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië - zouden absoluut moeten ophouden met het uitoefenen van dat recht wanneer acties van de Veiligheidsraad gericht zijn op het voorkomen van conflicten, vindt Pillay.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bedankte de afscheidnemende Pillay voor haar leiderschap. "Hoge commissaris Pillay neemt geen blad voor de mond", zei Ban. "Ik ben ervan overtuigd dat de leden van deze raad voordeel haalden uit haar eerlijke standpunten en ongepolijste rapporten over de verschrikkelijke mensenrechtenschendingen wereldwijd."

Op 1 september neemt de Jordaanse prins en voormalig VN-ambassadeur Zeid Ra'ad Zeid al-Hussein de fakkel van Pillay over.