25 doden bij instorting van goudmijn in CAR

Minstens 25 mensen zijn omgekomen bij de instorting van een goudmijn in de regio Bambari, in het midden van de Centraal-Afrikaanse Republiek. De mijn is eigenlijk gesloten, maar mensen ontginnen er goud op eigen houtje.

"In totaal zijn 27 mensen bedolven bij de instorting van de goudmijn. 25 lichamen zijn teruggevonden en begraven, maar twee konden niet teruggevonden worden", zo deelde een bron bij de gendarmerie van Bambari mee.

Het incident vond donderdag plaats in Ndassima, in een mijn gecontroleerd door leden van de voormalige rebellencoalitie Seleka en die illegaal uitgebaat werd. "Het klopt dat onze leden Ndassima controleren. Maar ik kan niet bevestigen dat de slachtoffers behoren tot Seleka of naasten van ex-Seleka-leden zijn", aldus een bron dicht bij de vroegere rebellencoalitie.

"De voorschriften zijn niet gerespecteerd op de site. Het is verboden zich 's nachts te wagen in de vindplaats, maar dat is het moment dat ze verkiezen om de mijn te ontginnen."

Ontginning in 2011 stopgezet

De ontginning van de mijn, eigendom van de Canadese onderneming Axmin, is in 2011 stopgezet voor de vermenigvuldiging van aanvallen door gewapende mannen, wat de onveiligheid in het gebied deed toenemen.

Enkele duizenden mensen hebben zich er gevestigd en ontginnen nu op eigen houtje. De lokale autoriteiten beloofden een tijdelijke sluiting van de mijn, vanwege het regenseizoen, om ieder gevaar of nieuwe incidenten te voorkomen.