"Code Rood" in het IJslandse luchtruim uit vrees voor vulkaanuitbarsting

De IJslandse autoriteiten hebben alarmfase rood afgekondigd voor het IJslandse luchtruim. Dat doen ze uit vrees voor een uitbarsting van de Bardarbungavulkaan. Code rood betekent dat een belangrijke uitstoot van as in de atmosfeer mogelijk is. De IJslandse weerdienst meldt intussen dat er een kleine uitbarsting aan de gang zou zijn.

Voor alle duidelijkheid: voorlopig is er nog geen as de lucht in gespuwd, maar de IJslandse autoriteiten zijn wel op hun hoede want er is een kleine uitbarsting waargenomen in de flank van de vulkaan.

"Code rood betekent dat we in een uitbarstingsfase zitten, maar het zegt niets over de intensiteit ervan", zegt seismoloog Manuel Sintubin van de KU Leuven. "Blijkbaar is er een indicatie dat het tot een kleine uitbarsting is gekomen, maar alles gebeurt nog onder de ijskap zelf en die is 300 meter dik." De Bardarbunga bevindt zich onder de Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland.

Voorlopig ondervindt het vliegverkeer van en naar IJsland nauwelijks hinder van de alarmfase. Enkel het luchtruim boven de vulkaan zelf is gesloten en de hoofdstad Reykjavik ligt daar op ruime afstand vandaan.

"Geen indicatie voor grote uitbarsting"

De uitbarsting gebeurt op dit moment nog steeds onder de ijslaag van de gletsjer. Het gaat tot nog toe om een kleine uitbarsting en het is ook niet zeker of de lava en de as zich een weg zullen kunnen banen tot boven de ijslaag.

"Op dit ogenblik is er geen enkele indicatie dat er een grote uitbarsting op komt is, net door het feit dat de eruptie zich situeert op de flank en het magma niet door de centrale krater wordt uitgeworpen ", stelt Sintubin gerust.

De aswolk die bij de uitbarsting van de Bardarbunga zou vrijkomen is gevaarlijk voor het luchtverkeer. Na de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010 strandden zo'n honderdduizenden reizigers door vluchtbeperkingen.