"Downton Abbey" verbiedt na historische blunder zelfs ondergoed

De ploeg van televisieserie Downton Abbey wil bij de opnames van een nieuw seizoen niets aan het toeval overlaten, na een historische blunder op een promotiefoto. Daarom heeft het productieteam nu alle moderne items op de set verboden. En dat gaat ver, tot het ondergoed van de acteurs toe.
© NBC

De regels zijn vrij strikt, en gelden zowel voor cast als crew op de opnameset. "Moderne juwelen en uurwerken zijn uit den boze. Maar ook modern ondergoed kan niet langer. Het risico dat je er iets van ziet als we bijvoorbeeld vooroverbuigen in de historische kostuums is te groot", aldus een van de actrices.

"De enige moderne voorwerpen die wel zijn toegestaan, zijn levensnoodzakelijke dingen als brillen en astmapuffers", aldus nog een medewerker.

Lord Fellowes, die de serie heeft bedacht en er altijd prat op gaat dat het programma tot in de kleinste details historisch correct is, beweert niet op de hoogte te zijn van de maatregelen. Hij was er wel van overtuigd dat er sancties nodig waren na de eerdere blunder in de promotiecampagne.

Op een van de foto's ter aankondiging van het nieuwe seizoen van "Downton Abbey" staat er nog een plastic flesje water op de schouw. De productieploeg stak er zelf de draak mee door te poseren met waterflesjes voor een goed doel.