"Je mond leren houden en nooit discussiëren"

Het lijkt een droomjob: een nanny voor kinderen van superrijke ouders. Philippa Christian uit Melbourne, Australië, vertoefde de afgelopen 15 jaar in dergelijke families om het reilen en zeilen van hun kinderen in goede banen te leiden. "Altijd blijven lachen" is haar boodschap aan wie het als nanny in die wereld wil maken. Zo vertelde ze op nieuwssite News.

Het antwoord op de vraag voor wie ze exact gewerkt heeft, blijft vaag. Maar haar werkgevers horen thuis in de wereld van "presidenten, royalty uit het Midden-Oosten, wereldberoemde fotomodellen, filmsterren, en de man die op de lijst van rijksten ter wereld op de zesde plaats stond op het moment dat zij er werkte". Dat ze zo vaag blijft, heeft alles te maken met de absolute discretie die haar job vereist, de zogenaamde "nanny code of silence".

"Het is een moeilijke wereld om binnen te geraken. Er is slechts een beperkte groep van nanny’s die VIP-families vertrouwen. Dat je uiteindelijk bij zo’n familie aan het werk geraakt, gebeurt dus vooral door mond-aan-mond-reclame of door aanbevelingen."

"Gelukkig ben ik niet zo snel onder de indruk. Het kan gebeuren dat een belangrijke winkel zijn deuren sluit en dat je, samen met de familie voor wie je werkt, de enige in die winkel bent. Of dat je de kinderen mag vergezellen naar een filmset. Of dat je met een privévliegtuig het favoriete snoep van de kinderen aan de andere kant van de VS moet gaan halen."

"Veel van die families, vooral de moeder dan, willen niet dat geweten is dat ze een nanny hebben. Dan lijkt het alsof ze het zelf niet kunnen. Op uitstapjes moet je daarom doen alsof je een van de familieleden bent."

"Ik heb ooit tot 10.000 dollar (7.500 euro) op een week verdiend. Of heb na een avond een fooi van 900 dollar (670 euro) gekregen. Bovendien heb ik doorheen de jaren een indrukwekkende garderobe kunnen aanleggen, met kleren die me geschonken werden."

"Het lijkt allemaal glamoureus, maar het is wel een job die tot 19 uur per dag in beslag kan nemen, 7 dagen op 7. Ook zijn er vaak meer nanny’s of verpleegsters aanwezig met wie je moet samenwerken. Ooit heb ik gewerkt voor een koningshuis, waar de kinderen nooit hetzelfde mochten dragen binnen eenzelfde jaar. Gedragen kleren moest ik dus secuur in een andere kleerkast hangen. En dan zijn er nog vaak de vreemde eetgewoontes die sommigen er op nahouden en waarmee we rekening moeten houden."

"Je wordt voortdurend in de gaten gehouden door veiligheidscamera’s en bodyguards. Je moet steeds alert blijven."

"Men vraagt me vaak of die kinderen niet al te veel verwend worden. Wat materiële dingen betreft wellicht wel, maar emotioneel komen ze vaak dingen te kort. Velen hebben geen al te sterke band met hun ouders, omdat die vaak op reis zijn of aan het werken."

"Mijn gouden tip voor wie een nanny voor de rijken wil worden: nooit iets in vraag stellen en nooit discussiëren. Een van je belangrijkste taken is je mond te leren houden. En je moet altijd blijven lachen. Zeker als de camera’s op je gericht staan."

lees ook