"She's after my piano" uitgeroepen tot Zomerhit

De luisteraars van Radio 2 hebben "She's after my piano" van 2 Fabiola feat. Loredana verkozen tot Zomerhit van het jaar. In totaal werden er in Blankenberge acht awards uitgereikt. Beste Nederlandstalige lied werd "Vliegtuig" van Clouseau. Kris en Koen Wauters werden ook uitgeroepen tot beste groep.
© BMUSS

2 Fabiola feat. Loredana schiet met de Zomerhit de hoofdvogel af. "She's after my piano" werd oorspronkelijk voor "Eurosong" gecomponeerd. Pat Krimson en Loredana raakten echter niet door de voorrondes voor het Songfestival, maar hadden wel een hit in eigen land te pakken.

Loredana nam met een gil de trofee in ontvangst uit handen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Pat Krimson benadrukte dat de trofee de verdienste is "van een heel team". "Dit is de overwinning van het doorzettingsvermogen, want we hebben een hele weg afgelegd", verduidelijkte de zanger. Vorig jaar wonnen Ozark Henry en Amaryllis nog de Zomerhit met "I'm your sacrifice".

"Een van de beste liedjes van Clouseau"

De prijs voor beste Nederlandstalige lied ging naar Clouseau voor het nummer "Vliegtuig". Kris Wauters kwam de prijs in ontvangst nemen, zijn broer Koen bleef thuis met rugproblemen. Hij bedankte dan maar in een filmpje de kijkers.

Kris was alvast zeer vereerd met de prijs, want hij vindt "Vliegtuig" "een van de beste liedjes die Clouseau ooit heeft gemaakt".

Kris mocht niet één keer het podium opkruipen. Ook in de categorie beste groep won Clouseau, een sterke categorie met De Romeo's, Bandits en 2 Fabiola feat. Loredana als concurrenten. "Hoe schoon is dat, in een comebackjaar twee prijzen winnen", reageerde Koen opnieuw in een videoboodschap.

© VRT - BMUSS

Bandits = beste doorbraak

De prijs voor beste zangeres was weggelegd voor de Kempische zangeres Natalia. De prijs voor beste ambiance ging voorbij aan Christoff & Lindsay en De Romeo's & Willy Sommers. Het was Bart Kaëll die won met "'t Is te vroeg". Hij staat dit jaar ook 30 jaar op de planken.

Bandits viel dan wel niet in de prijzen in de categorie beste groep, de tieners werden wel gekroond tot beste doorbraak. Zanger Jasper was uitermate opgetogen: "Ongelofelijk. Super dat we dit op deze leeftijd al kunnen doen." Bandits raakte bekend via "Eurosong" en de bandleden werden toen al vergeleken met de jonge Beatles.

De beste performance vond het publiek die van Axel Hirsoux met "Mother", onze Songfestivalinzending. Hirsoux klopte in de categorie onder andere Stromae. "Mijn eerste merci is voor de massale steun", dankte Hirsoux. Hij verklapte dat de trofee naar zijn moeder en familie gaat.

Christoff werd uitgeroepen tot beste zanger. "Die trofee wilde ik zó graag mee naar huis nemen", zei Christoff. Hij kreeg als extraatje een gouden plaat. Christoff nam van presentator Bart Peeters ook de Ice Bucket Challenge aan. Eerder moesten de meiden van K3 eraan geloven.

© BMUSS