"Ster beschilderen kostte me de hele nacht"

Een Oekraïense activist, op internet bekend als Mustang Wanted, claimt dat hij eerder deze week de Sovjetster op een wolkenkrabber in Moskou in de Oekraïense kleuren heeft geschilderd. Een selfie van zichzelf bovenop de ster, 176 meter hoog, moet dat bewijzen. Hij voerde de actie naar eigen zeggen uit ter gelegenheid van de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag, morgen.

Woensdag raakte bekend dat een of meerdere actievoerders de ster in de Oekraïense kleuren had(den) geschilderd. Bovenop de ster werd ook de Oekraïense vlag gehesen.

De wolkenkrabber waar de ster op staat, is 176 meter hoog. Het gebouw maakt deel uit van de zogeheten Zeven Zusters, een bekend complex van wolkenkrabbers, dat beschouwd wordt als een voorbeeld van stalinistische architectuur.

Vier verdachten werden eerder deze week opgepakt door de Russische politie, maar de Oekraïense activist Mustang Wanted zegt dat de vier onschuldig zijn en claimt de actie zelf op. Hij postte een selfie van zichzelf bovenop de ster op Facebook.

Oekraïense waaghals

Mustang Wanted staat er op internet om bekend een waaghals te zijn. Hij postte al verschillende filmpjes waarin te zien is hoe hij op hoge gebouwen wandelt of er met slechts één hand aan bengelt.

De stunt met de Sovjetster haalde hij naar eigen zeggen uit ter gelegenheid van de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag, die morgen wordt gehouden. "Dit is ter ere van iedereen die mijn land verdedigt. Lang leve Oekraïne!", schrijft hij.

De klimmer deed er naar eigen zeggen langer over dan verwacht om de ster in de Oekraïense kleuren te schilderen. "Het bleek nogal tijdrovend, het kostte me de hele nacht. lk was pas klaar om 6 uur en kon toen eindelijk gaan slapen."

Pilote

Volgens hem waren er geen andere klimmers bij betrokken. Hij heeft de vier verdachten die zijn opgepakt "niet gezien daarboven". Mustang Wanted roept de Russische politie dan ook om de vier vrij te laten.

Hij zegt dat hij zichzelf eventueel wil aangeven, maar daarvoor moet Rusland wel de Oekraïense pilote Nadia Savtsjenko vrijlaten. Zij zou door de pro-Russische rebellen ontvoerd zijn en overgedragen zijn aan Rusland.