"Territoriale integriteit Oekraïne van essentieel belang"

De Duitse kanselier Angela Merkel heeft in Kiev benadrukt dat een vreedzame uitkomst voor het conflict in Oekraïne enkel maar kan wanneer beide partijen een diplomatieke oplossing nastreven. Merkel riep Rusland ook op om een vredesplan met Oekraïne aan te gaan. "Om succesvol te zijn, moeten er twee partijen zijn. Vrede kun je niet alleen bereiken." Merkel is in Kiev om haar steun te betuigen aan de Oekraïense regering.

De Duitse bondskanselier is de eerste westerse leider die Oekraïne bezoekt sinds het uitbreken van het conflict. Het bezoek is dus van groot symbolisch belang, en dat onderstreepte de kanselier nog eens in de speech die ze gaf na haar ontmoeting met president Petro Porosjenko.

"Met mijn bezoek wil ik aantonen dat voor de Duitse regering de territoriale integriteit essentieel is", aldus Merkel, een duidelijke verwijzing naar de aanhechting van de Krim door Rusland en 's lands inmenging in het oosten van Oekraïne. "Niets heeft ons van mening doen veranderen. De annexatie van de Krim is fout en nog niet vergeten."

Merkel dringt aan op een snel vredesakkoord. "De plannen liggen op tafel. Nu moet er snel actie komen." Ze noemde de bereidheid van Porosjenko tot decentralisatie in Oekraïne "een goed teken".

Het belangrijkste obstakel voor een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne is volgens Merkel echter het gebrek aan controle aan de grensposten tussen Rusland en Oekraïne. Volgens het Westen zijn er voldoende bewijzen dat er vanuit Rusland wapens naar de pro-Russische rebellen in Oekraïne worden gesmokkeld. Moskou heeft dat altijd ontkend. Merkel stelt dat het probleem zou kunnen verholpen worden door de inzet van OVSE-waarnemers in het gebied. Merkel zou 500 miljoen euro beloofd hebben voor de heropbouw van de door oorlog verwoeste Oekraïense gebieden.

"Vrede, maar niet ten koste van soevereiniteit"

De Oekraïense president Petro Porosjenko zei op zijn beurt dat zijn land alles zou doen voor vrede in Oost-Oekraïne maar hij benadrukte dat Kiev hiervoor nooit de onafhankelijkheid of grondgebied zou opgeven.

"Het is tijd dat er opnieuw vrede komt in het Donbass-bekken. De Oekraïense regering zal er samen met onze Europese partners alles aan doen om dit te bewerkstelligen, maar niet ten koste van de soevereiniteit, de territoriale integriteit en de onafhankelijkheid van Oekraïne", waarschuwde de gewezen chocoladefabrikant.

De Oekraïense leider maakte zich sterk dat de vrede in het opstandige oosten snel zou terugkeren eens de gewapende "buitenlandse huurlingen" verwijderd zijn. Hij zei voorts dat Oekraïne en Europa een gemeenschappelijk standpunt hadden ingenomen dat ze bij het overleg met Poetin op 26 augustus zouden verdedigen. Ook zei Porosjenko dat hij er in september bij het Oekraïense parlement zou op aandringen om de politieke associatie en het vrijhandelsverdrag met Europa te ratificeren.