Antwerpen krijgt grootste warmtenet van het land

Over twee jaar wordt in de nieuwe Antwerpse woonwijk "Nieuw Zuid" het grootste warmtenet van ons land geïnstalleerd. Een warmtenet voorziet een grote oppervlakte van warmte via een enkele centrale. In Oost-Europa en in Kopenhagen wordt het principe al langer toegepast.

Door het warmtenet moet de nieuwe wijk een van de meest duurzame in heel Vlaanderen worden. "We gaan warmte voorzien voor zo’n 2.000 woningen en in totaal zo’n 5.000 inwoners. De warmte zal via goed geïsoleerde buizen ondergronds geleid worden", zegt de Antwerpse schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA). "Het voordeel is dat er zo niet voor elke woning een aparte gasketel moet worden geïnstalleerd waardoor we meewerken aan een betere luchtkwaliteit."

De eerste woningen zouden al midden volgend jaar door kleinere, tijdelijke centrales verwarmd worden. Midden 2016 zou de uiteindelijke warmtecentrale op volle kracht moeten draaien. In Oost-Europa bestaat het principe van warmtenetten al een tijdje, en ook grote delen dan de Deense hoofdstad Kopenhagen worden al verwarmd met zo'n warmtenet.