China verbiedt Beijing Independent Film Festival

Het 11e Beijing Independent Film Festival zal dit jaar niet doorgaan. Volgens organisator Wang Hongwei van het Li Xianting Film Fund en uitvoerend directeur Fan Rong werden ze gedwongen om op hun openingsdag al de deuren weer te sluiten. De autoriteiten zouden kritische boodschappen in de films vrezen.

Li Xianting, een bekend Chinees kunstcriticus en oprichter van het filmfonds, liet zich op sociale media bijzonder negatief uit over deze beslissing. Volgens hem zouden de ordediensten hem onder grote druk hebben gezet. De politie zou hem ook onder toezicht hebben geplaatst.

Organisator Wang Hongwei en artistiek directeur Fan rong  hebben Li's uitspraken voor waar bevestigd, maar wilden daar zelf liever niets aan toevoegen. De lokale politie in Songzhuang, waar het filmfestival zou plaatsvinden, is "niet op de hoogte van een probleem".

Het Beijing Independent Film Festival ging in 2006 van start als een overlegplatform voor de filmsector. Toch groeide het festival in de loop der jaren uit tot een van de belangrijkste evenementen voor onafhankelijke filmmakers in China. Maar de autoriteiten waren nooit veraf en incidenten bleven niet uit. Zo was er in 2012 een plotse stroompanne, kort na de officiële opening van het festival. Toch werden er toen gewoon nieuwe films vertoond. In 2013 werden de openbare toonmomenten afgeschaft, maar ging het festival alsnog door.

Volgens Li Xianting waren de politiediensten hem al langer aan het viseren. Ze zouden hem sinds de voorstelling van de officiële affiche en de programmatie in de gaten houden. Nog volgens Li zouden de lokale autoriteiten eerst hebben ingestemd met de verhuis van het filmfestival naar een verder gelegen dorp in de aangrenzende provincie Hebei, maar de nieuwe locatie kreeg uiteindelijk geen toestemming van de politie om het filmfestival te organiseren.