EU veroordeelt moord op Litouwse diplomaat in Oekraïne

De Europese Unie veroordeelt de moord op een Litouwse diplomaat in het oosten van Oekraïne als een "terreurdaad". Volgens de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken is de ereconsul door "terroristen ontvoerd en brutaal omgebracht". Hij verduidelijkte weliswaar niet wanneer dat gebeurde.

De dood van ereconsul Mykola Zelenec werd gisteren op Twitter bekendgemaakt door Linas Linkevicius, de Litouwse minister van Buitenlandse zaken. "Met diepe droefheid hebben we vernomen dat de Litouwse ereconsul Mykola Zelenec in Loegansk door terroristen werd ontvoerd en brutaal omgebracht." 

Een woordvoerder van Catherine Ashton, de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, betuigt in een persbericht (pdf) het medeleven van de Europese Unie: "We zijn geschokt en bedroefd door de ontvoering en brutale moord (...) door illegale gewapende groepen in Loegansk." De woordvoerder deelde ook mee dat de verantwoordelijken voor het gerecht moeten gebracht worden.

De-escalatie

"De tragische dood (...) komt bovenop de stijgende dodentol in Oost-Oekraïne. Dit toont nog maar eens de nood aan om onmiddellijk een eind te maken aan het geweld en om stappen te zetten naar de de-escalatie van de crisis", staat verder nog in het bericht. "Nu meer dan ooit moet een politieke, duurzame oplossing gevonden worden om het verdere zinloze verlies van mensenlevens te vermijden."

De EU maant daarom Rusland ook aan om "onmiddellijk haar daden die Oekraïne destabiliseren, stop te zetten" en zich bij "onze inspanningen aan te sluiten om vrede en veiligheid in Oekraïne te herstellen"

Merkel in Kiev

Vandaag is de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor overleg om de escalatie tegen te gaan. Zo wordt verwacht dat ze de Oekraïense president Petro Porosjenko onder druk zal zetten om de militaire operatie tegen de rebellen te minderen.

Ook zal ze de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek en burgemeesters uit het hele land ontmoeten. Dinsdag plant Porosjenko een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.