Filipijnen trekken vredestroepen uit Liberia terug wegens ebola

De Filipijnen gaan hun VN-vredestroepen uit Liberia terugtrekken uit bezorgdheid over hun veiligheid, gezien de uitbraak van ebola in Afrika. Het gaat om een contingent van 115 Filipijnen, die "zo snel als mogelijk" gerepatrieerd zullen worden. Dat maakte het ministerie van Defensie vandaag bekend.

Naast het contingent van 115 soldaten zullen meer dan 300 Filipijnse soldaten en politieagenten van de VN-missie op de Golan-hoogte tussen Israël en Syrië op het einde van hun dienst in oktober terugkeren.

"Te midden de volatiele veiligheidsomstandigheden in het Midden-Oosten en de Noord-Afrikaanse regio, leggen de Filipijnen de prioriteit bij de veiligheid van de troepen", aldus het ministerie. De terugkerende contingenten zullen niet vervangen worden.

Manilla vroeg vorig jaar meer veiligheid voor haar troepen in VN-vredesmissies. Syrische rebellen hadden 25 Filipijnse soldaten gevangen genomen bij verschillende incidenten. Ze werden ongedeerd vrijgelaten.