Galileo-satellieten in verkeerde baan om de aarde gebracht

Twee satellieten van het Galileo-project, de Europese tegenhanger van het Amerikaanse gps-systeem, zijn in een verkeerde baan om de aarde gebracht. Dat meldt het ruimtevaartbedrijf Arianespace. De satellieten moeten het Europese Galileo-systeem mee uitbouwen. Het is nog niet duidelijk wat er precies is misgegaan en wat de gevolgen zullen zijn voor Galileo.

De satellieten Doresa en Milena werden gisteren van op de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana met een Russische Sojoez-raket gelanceerd. Normaal gezien moesten de satellieten in een circulaire baan rond de aarde cirkelen op zo'n 23.000 km hoogte, maar het is een elliptische baan op 17.000 km hoogte geworden.

Het ruimtevaartbedrijf Arianespace en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zeggen dat hun wetenschappers volop op zoek zijn naar de oorzaak van het probleem. "Ofwel zijn de motoren van de lanceerraket te vroeg uitgeschakeld door een rekenfout, ofwel zijn er sensoren stuk die de exacte positie van de raket doorgeven, ofwel was er een brandstoftekort", zegt Jean-François Clervoy van ESA aan France Info.

Komt Galileo in het gedrang?

De Europese Unie wil met Galileo een Europees satellietnavigatiesysteem uitwerken dat perfect naast en met het Amerikaanse gps en Russische Glonass kan werken. Tegen 2020 moet het systeem helemaal operationeel zijn met 30 satellieten (Doresa en Milena zijn satelliet nummer 5 en 6).

In het project worden miljarden geïnvesteerd. Het nieuws over Doresa en Milena komt dan ook ongelegen, want Galileo heeft al heel wat vertraging opgelopen. Het is ook niet duidelijk wat de foute baan van de 2 satellieten zal betekenen. Volgens Jean-François Clervoy kan de baan nog gecorrigeerd worden, "maar dat zal dagen, weken of zelfs maanden werk kosten". Andere wetenschappers zijn minder positief over de mogelijkheid om de situatie nog te herstellen.

ESA zegt met verder informatie naar buiten te zullen komen na de eerste analyse van het probleem.