Goldman Sachs treft miljardenschikking omstreden hypotheekleningen

De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs heeft een regeling getroffen in een geschil over omstreden hypotheekleningen ten tijde van de financiële crisis. De bank gaat voor 3,15 miljard dollar (ongeveer 2,4 miljard euro) waardepapieren terugkopen van de hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac, zo maakten Goldman Sachs en de Amerikaanse toezichthouder FHFA bekend.
AP2014

De investeringsbank verkocht de herverpakte hypotheekleningen tussen 2005 en 2007 aan Fannie Mae en Freddie Mac. Ze werden echter te rooskleurig voorgesteld en verloren al hun waarde toen de financiële crisis vanaf 2007 begon uit te breken. Uiteindelijk moesten de twee hypotheekverstrekkers met belastinggeld gered worden. De kost van de schikking wordt "grotendeels gedekt" door de reserves van Goldman Sachs, zegt de bank.

Goldman Sachs is de vijftiende bank die een regeling treft, nadat de FHFA in 2011 stappen had ondernomen tegen in totaal achttien instellingen. De toezichthouder op de hypotheekmarkt wilde daarmee de kosten recupereren die in 2008 werden gemaakt om Fannie Mae en Freddie Mac recht te houden. Zo kondigde Bank of America in maart een akkoord aan van 9,5 miljard dollar; investeringsbank Morgan Stanley betaalde 1,25 miljard dollar.