Hamas tekent aanvraag lidmaatschap Palestijnen Internationaal Strafhof

De Palestijnse islamitische beweging Hamas heeft het voorstel van de Palestijnse leider Mahmoed Abbas ondertekend om lidmaatschap bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag aan te vragen. Dat maakte de nummer twee van het politieke kantoor van Hamas, Moussa Abou Marzouq, bekend op Facebook. Als lid van het Strafhof zouden de Palestijnen Israël kunnen vervolgen.

Hamas tekende het document, waarvan Abbas wil dat alle Palestijnse bewegingen dat doen, vooraleer het Statuut van Rome te ondertekenen. Dat statuut ligt ten grondslag van het ICC.

De Palestijnse onderhandelaar Saëb Erakat verduidelijkte dat de Islamitische Jihad, de tweede macht in Gaza, als enige het document nog niet getekend heeft. "Ze bestuderen de mogelijkheid", voegde hij eraan toe.

Sinds begin juli, het begin van een nieuwe oorlog in de Gazastrook, beschuldigen Israël en Hamas elkaar van oorlogsmisdaden. Indien het lidmaatschap aanvaard wordt, dan kunnen ook de Palestijnse bewegingen vervolgd worden.