Je zal vandaag de dag maar Isis heten...

De naam ISIS wordt tegenwoordig in de eerste plaats aan de islamitische terreurorganisatie gekoppeld - ook al veranderde die onlangs haar naam in Islamitische Staat. Maar de naam Isis duikt ook op andere plaatsen op, van een Amerikaanse metalband tot een Britse lingeriecollectie. Met alle gevolgen van dien.

De Britse keten Ann Summers bood vandaag zijn excuses aan omdat het een een lingeriecollectie met de naam "Isis" heeft gelanceerd. De Isis-collectie bevat onder meer kanten bh's in wit en zwart, strings en jarretellengordels. De producten worden in een honderdtal winkels van Ann Summers in het Verenigd Koninkrijk en op de website van het merk te koop aangeboden.

Nadat er kritiek op die naam was gekomen, ontkende de keten dat het de gewelddadige beweging in Irak en Syrië ondersteunt. De naam van de collectie verwijst volgens Ann Summers naar de Egyptische godin van de vruchtbaarheid. De naam van de collectie werd ook al geruime tijd geleden gekozen, benadrukte de keten.

"We erkennen dat het moment van de lancering slecht gekozen is, maar in geen enkel geval ondersteunen of tolereren we de activiteiten van terrorisme en geweld", luidde het. De keten heeft voorlopig echter geen plannen om de verkoop van de collectie stop te zetten.

Metalband verandert naam

Een Amerikaanse metalband met de naam Isis krijgt de laatste dagen dan weer heel wat haatmail nadat de terreurorganisatie eerder deze week een video verspreid had waarin een Amerikaanse journalist onthoofd werd.

Om de stroom aan agressieve berichten een halt toe te roepen, zag de band zich ertoe genoodzaakt om hun naam te veranderen in "Isis the band". De band werd in 1997 opgericht, lang voordat er sprake was van de terreurorganisatie ISIS. De groep splitte in 2010, maar sommige leden blijven optreden, onder meer samen met Deftones later dit jaar.

Fans laten t-shirts in de kast hangen

Niet alleen de naam van de band werd veranderd, de groepsleden geven ook aan dat hun fans steeds meer problemen hebben met het dragen van de t-shirts en andere merchandise van de band.

Isis the band reageert voor het eerst op de gedeelde naam met de terreurgroep. "Net zoals onze fans hebben we de nieuwsberichten met ongeloof gevolgd. We hebben er nooit commentaar over gegeven omdat we sinds 2010 geen actieve band meer zijn, hoewel onze muziek voortleeft", vertelde de voormalige drummer van de band, Aaron Harris, aan ABC News.

Het muzieklabel van de band, Ipecac, heeft het over een "onfortuinlijke situatie". "Een aantal niet zo snuggere mensen zien blijkbaar het verschil niet tussen een inactieve muziekgroep en een groep terroristen", reageerde een vertegenwoordiger van het label.

"Merk veranderen nooit gemakkelijk, maar juiste beslissing"

Begin juli ten slotte maakte het Amerikaanse betaalbedrijf Isis bekend dat het van plan was om zijn naam te veranderen, omdat het niet met de terreurorganisatie geassocieerd wilde worden.

Isis levert in de VS diensten die draadloos betalen mogelijk maken via een mobiele telefoon. "Een merk veranderen is nooit gemakkelijk, maar we weten dat dit de juiste beslissing is voor ons bedrijf, onze partners en onze klanten", verduidelijkte CEO Michael Abbott destijds de beslissing.

De nieuwe naam van het bedrijf is echter nog niet bekend.