Lelijkste huizen in ons land verzameld in een boek

Dat de Belg een baksteen in zijn maag heeft, en er over smaken en kleuren niet te twisten valt, was blogger Hannes Coudenys al een tijdje niet ontgaan. Hij nam foto's van de meest vreemde huizen in Vlaanderen voor zijn blog "Ugly Belgian Houses". Het verhaal achter de allerlelijkste gevels wordt nu gebundeld in een boek.

Het idee van Coudenys was even simpel als geniaal: hij ging op zoek naar huizen met een leuke twist aan. Op basis van tips uit zijn kennissenkring, of dingen die hij met eigen ogen had gezien startte hij met zijn blog "Ugly Belgian houses" in 2011. "Als je door het volgebouwde Vlaanderen rijdt, dan valt de lelijkheid van veel huizen onmiddellijk op", vertelde hij in zijn beginperiode in verschillende interviews.

Op zijn blog voorziet Coudenys foto's van opvallende stulpjes van een woordje ludiek commentaar. Op Facebook en Instagram volgen intussen tienduizenden mensen het wel en wee van de lelijke huizen. Dat niet iedereen fan is van zijn kritische blik, blijkt uit de startpagina van zijn website. Mensen die hun woonst liever niet op de website zien prijken, kunnen de foto op verzoek laten verwijderen.

In het "Ugly Belgian Houses"-boek komen de vijftig lelijkste huizen van op de website aan bod, samen met wat achtergrondinfo over de bouwsels en hun bewoners en interviews. "Omdat lelijk altijd beter is dan saai", zo klinkt het in de aankondiging.

lees ook