Leonardo DiCaprio tegen fossiele brandstoffen

De Amerikaanse acteur Leonardo DiCaprio verleent zijn steun aan een reeks filmpjes over klimaatverandering. In het eerste filmpje, getiteld "Carbon", roept DiCaprio de mensen op zelf actie te ondernemen. En wel NU.

In "Carbon" wordt uitgelegd dat fossiele brandstoffen een enorme impact hebben op ons klimaat. "De klimaatverandering gebeurt nu - en mensen zijn verantwoordelijk. We kunnen niet zomaar toekijken hoe de bandstofindustrie miljarden winst maakt op onze rug. We moeten een prijs plakken op CO2-uitstoot. Nu."

In het filmpje wordt duidelijk gemaakt dat een CO2-taks een oplossing kan zijn. Maar dat mensen zelf ook stappen kunnen ondernemen. "Als nationale regeringen niets ondernemen, dan kan jouw gemeenschap dat wel doen. We kunnen onze economie stad per stad, staat per staat omschakelen naar hernieuwbare energie en een duurzame toekomst."

De filmpjes, naar aanleiding van de VN-klimaattop volgende maand, zijn te zien op de site van Green World Rising. Het tweede filmpje in de reeks focust op hernieuwbare energie.

DiCaprio is erg geëngageerd. Zijn Leonardo DiCaprio Foundation richt zich op het beschermen van natuurgebieden en bedreigde diersoorten. In juni nog schonk de acteur 5,2 miljoen euro aan de organisatie Oceana om oceaangebieden en haaien te beschermen.