New Yorkers op straat tegen politiegeweld

In New York zijn duizenden mensen op straat gekomen om te betogen tegen politiegeweld. Volgens hen treedt de politie in Amerika vaak te hardhandig op. De actie in New York is gericht tegen de dood van een 43-jarige zwarte man die vorige maand het leven liet bij een arrestatie door de New Yorks politie, maar uiteraard komt ook de dood van de 18-jarige Michael Brown uit Ferguson aan bod.

De protestmars vertrok op de plaats waar Eric Garner werd gearresteerd in het district Staten Island in New York en hield halt aan het kantoor van de openbare aanklager. Het was het National Action Network (NAN) van de bekende Afro-Amerikaanse mensenrechtenleider Al Sharpton (zie foto) die had opgeroepen tot de actie.

Garner, een zwarte vader en echtgenoot, werd verdacht van illegale sigarettenverkoop en werd tegengehouden door de politie. De man was ongewapend, maar uit amateurvideobeelden bleek dat hij in een sterke - en illegale - wurggreep werd vastgehouden door een agent. "Ik kan niet ademen", riep de man. Garner verloor het bewustzijn en stierf uiteindelijk in het ziekenhuis.

De voorbije weken zijn er al verscheidene marsen gehouden in de straten van New York. De rellen in Ferguson indachtig, zijn de autoriteiten van de Amerikaanse grootstad beducht voor onlusten. De ordediensten zijn massaal ter plaatse en proberen de kalmte te bewaren.

De agent die Garner vasthield, is intussen overgeplaatst. De openbare aanklager heeft verklaard dat er een jury zal worden samengesteld om te oordelen over een eventuele straf voor de betrokken agent maar een federaal onderzoek komt er voorlopig niet, hetgeen de familie van Garner wel verlangt. 

Ferguson

In Ferguson - waar 2 weken geleden de 18-jarige zwarte Michael Brown werd doodgeschoten door een agent - bleef het de voorbije nachten relatief rustig. De politie heeft maar een tiental betogers opgepakt de afgelopen 3 nachten en dat zijn er een pak minder dan tijdens de grillige protestnachten na de schietpartij.

De autoriteiten in Ferguson blijven wel waakzaam. Maandag wordt Michael Brown begraven en sympathisanten van zowel Brown als van de politieagent die hem doodschoot hebben aangekondigd in de straten van Ferguson te zullen demonstreren komende nacht.