Politielesgever leerde agenten boetes wissen

De hoofdlesgever van de politieschool in West-Vlaanderen zou collega's getoond hebben hoe ze hun eigen boetes kunnen wissen. Dat schrijft het Laatste Nieuws.

Volgens Het Laatste Nieuws heeft de hoofdopleider een jongere collega getoond hoe hij een flitsboete kon laten verdwijnen. De agent had een boete van 170 euro gekregen omdat hij 80 km/uur had gereden in een zone-50. De agent bleef over "véél te dure boetes" zeuren tot een oudere collega, die ook hoofdopleider is in de politieschool van West-Vlaanderen, hem toonde hoe hij een boete kon laten verdwijnen.

Een andere collega rook onraad omdat er plots niet meer gemopperd werd over dure boetes. Na een check in het computersysteem, merkte hij dat de boete verdwenen was. Daarop maakt hij er officieel melding van. Vervolgens is er een onderzoek gestart, bevestigt Johan Lescrauwaet, parketwoordvoerder van West-Vlaanderen, aan de VRT.

Beide inspecteurs kregen intussen een tuchtstraf van 10 procent loonverlies gedurende twee maanden. Een straf waar de inspecteur tegen in beroep ging.

Geen alleenstaand geval

Yves Keppens, voorzitter van het Comité P, zegt dat zulke zaken af en toe ontdekt worden.  "Ik kan niet zeggen dat het heel veel gebeurt - dat zou jammer zijn. Bij ons weten gebeurt het uitzonderlijk en komt het af en toe aan het licht."

Keppens drukt erop dat het Comité P deze zaken ernstig opneemt. "In de eerste plaats moet het bevoegde parket zijn verantwoordelijkheid nemen en de zaak strafrechtelijk vervolgen. En als Comité P gaan wij er ons in interesseren als het zou wijzen op algemene disfuncties in het betrokken korps."