Russisch konvooi heeft Oekraïne verlaten

De vrachtwagens die gisteren zonder toestemming van Oekraïne de grens waren overgestoken, zijn opnieuw op Russisch grondgebied. Internationaal werd luid geprotesteerd omdat Rusland eenzijdig de beslissing nam om de grens over te steken. Dat de trucks nu teruggekeerd zijn, heeft niets te maken met een toegeving van president Vladimir Poetin, zeggen waarnemers. De trucks hebben hun lading afgeleverd in Loegansk en keren nu gewoon leeg terug.
AP2014

Het hoofd van de OVSE-missie aan de Russisch-Oekraïense grenspost Donetsk-Izvarino bevestigde het nieuws van de terugkeer van de vrachtwagens. Eerder hadden waarnemers van de OVSE in de stad Loegansk in het oosten van Oekraïne, waar de vrachtwagens gisterenavond waren aangekomen, bevestigd dat de vrachtwagens aan hun terugtocht waren begonnen

Het was lang onduidelijk hoeveel vrachtwagens de grens hadden overgestoken. Intussen meldt persbureau Reuters dat 184 van de 262 trucks in Oekraïne zijn geweest. Zij keren nu terug naar Kamensk-Sjachtinskij, waar de colonne enkele dagen wachtte vooraleer Oekraïne binnen te rijden. De voertuigen vervoerden in totaal 2.000 ton levensmiddelen.

"Alles gaat terug naar conflict over de Krim"

Het hulpkonvooi stond meer dan een week vast aan de grens. Oekraïne weigerde om het konvooi de toelating te geven om de grens over te steken. De regering in Kiev verdenkt Rusland ervan dat het op die manier de pro-Russische rebellen in Oekraïne wou herbewapenen. Oekraïne kreeg daarbij de steun van het Westen.

Vandaag is er overigens overleg tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische collega Poetin. Dat gebeurt op aandringen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Merkel zelf is vanmorgen in Kiev aangekomen voor wat gezien wordt als een erg symbolisch bezoek.

Morgen wordt in Oekraïne de onafhankelijkheid van Rusland gevierd. Oekraïne ziet het bezoek van de Duitse kanselier als een teken van steun. Angela Merkel is de belangrijkste westerse leider die Oekraïne bezoekt sinds het begin van de crisis. Ze wil ten allen prijze een militair conflict tussen Rusland en het Westen vermijden.

Ook volgende week is er overleg tussen Rusland en Oekraïne. De grote vraag daarbij is waarover de onderhandelaars het zullen hebben, zegt correspondent Geert Groot Koerkamp in Moskou. "Wat kan een oplossing zijn die beide partijen tevreden stelt. Zelfs als Rusland zijn steun zou aftrekken van de rebellen in het oosten van Oekraïne dan nog is er het probleem van de Krim, dat begin dit jaar door Rusland geannexeerd is. Het probleem is dat geen van beide partijen over die regio toegevingen wil doen."