Tot 2 jaar cel voor wie ebolapatiënt verbergt in Sierra Leone

Het parlement in Sierra Leone heeft een wet goedgekeurd waardoor wie een ebolapatiënt verbergt, een gevangenisstraf tot 2 jaar kan oplopen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de echte omvang van de ebola-epidemie niet bekend omdat heel wat patiënten zich - met hulp van familie en vrienden - verstoppen. Sierra Leone is met bijna 400 eboladoden hard getroffen door het virus.
AP2014

Heel wat mensen in de getroffen verbergen kennelijk hun zieke familieleden omdat ze bang zijn, maar daardoor creëren ze wel een groot probleem, want zo geraakt de ziekte meer en meer verspreid. De WHO krijgt zo ook geen zicht om de echte omvang van de epidemie waardoor die onderschat wordt. In buurland Liberia worden nieuwe zorgcentra bijvoorbeeld plots overspoeld door zieken die zich een hele tijd verborgen hielden.

Om die mensen nu te ontraden zich te verbergen en om de bevolking te dwingen samen te werken met de autoriteiten. Wie nu nog een ziek familielid verbergt, kan 2 jaar cel krijgen. De president van Sierra Leone moet wel nog zijn goedkeuring geven.

Eerste Brit met ebola

Een Brit die in Sierra Leone woont, is besmet met het ebolavirus. Dat heeft het ministerie van Gezondheid in Groot-Brittannië bevestigd. Het gaat om de eerste Britse patiënt met ebola.

Het Britse ministerie van Gezondheid zegt dat gezondheidswerkers ter plaatse de situatie opvolgen en nagaan of de Britse patiënt de juiste verzorging krijgt. "Het risico op een ebola-uitbraak in Groot-Brittannië zelf blijft evenwel bijzonder klein", klinkt het.