Veiligheidsraad: IS moet verslagen worden

De VN-Veiligheidsraad veroordeelt de "laffe en hatelijke moord" op de Amerikaanse journalist James Foley door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De vijftien leden eisen ook dat IS en andere radicale groepen "onmiddellijk en onvoorwaardelijk" hun andere gijzelaars vrijlaten.

IS toonde deze week in een gruwelijke video-opname hoe een militant James Foley had onthoofd. Na internationale afschuw is de moord nu ook officieel veroordeeld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De Raad sprak vrijdagavond forse taal en stelt dat Islamitische Staat moet worden verslagen en de haat en het geweld dat IS uitdraagt moeten worden uitgebannen. "De verantwoordelijken voor het doden van James Foley moeten verantwoordelijk gehouden worden", klonk het in de Raad.

De Veiligheidsraad roept overheden en organisaties op om de strijd aan te gaan met IS, al-Nusra en andere extremistische groepen die banden hebben met al-Qaeda.