"Dit is het bewijs: keihard werken loont"

Het is een van die "foute" programma’s waarbij u tijdens het zappen toch bent blijven hangen. "Dance moms", waarin onuitstaanbare moeders over lijken willen gaan om hun piepjonge dochters de beste dansopleiding te geven met de harde danscoach Abby Lee Miller, doet de kijker vooral medelijden voelen voor de jonge dansertjes. Maar de harde aanpak loont blijkbaar, want de lief ogende Maddie Ziegler kan een van de sensaties worden bij de uitreiking van de MTV Video Music Awards. "Chandelier" van Sia is immers genomineerd in de categorie "Beste video van het jaar", een video die volledig door de 11-jarige Ziegler gedragen wordt.

Niet dat het een eenvoudige opdracht zal worden, want onder meer "Wrecking ball" van Miley Cyrus en "Happy" van Pharell Williams zijn ook genomineerd in deze categorie. Maar kansloos is "Chandelier" zeker niet, nu de single tot een wereldhit uitgegroeid is. Ook in Vlaanderen bereikte de plaat makkelijk de Top 10.

Ziegler legde onlangs op Today Australia uit hoe ze bij Sia terechtkwam: "Ik heb helemaal geen auditie moeten doen voor de video van Sia. Ze had me bezig gezien in "Dance moms" en twitterde me of ik in de video van haar nieuwe single "Chandelier" wilde optreden. Twee weken later was alles in kannen en kruiken. Ze was erg enthousiast toen ze me zag. Vreemd, want ze is toch een popvedette en ik dacht dat ze zelfs niet eens wist wie ik was."

"Aan "Dance moms" werk ik mee sinds mijn achtste. Iedereen was toen nog erg jong. We zijn nu verschillende seizoenen verder en dan word je wel gewoon aan al die camera’s. Dat programma heeft in ieder geval veel deuren voor mij geopend."

Naar school gaat Ziegler niet meer. Ze krijgt tegenwoordig ’s voormiddags privélessen. Een beslissing die danscoach Abby Lee Miller alleen meer kon toejuichen: "Ze zou er nooit in geslaagd zijn een video als die met Sia te doen, mocht ze op de traditionele manier naar school moeten gaan." Per week is er daarom tot 40 uur tijd om het dansen van Ziegler te perfectioneren.

Haar strenge aanpak verdedigde Miller als volgt: "Het is sowieso een hard wereldje om het te maken. Dus kunnen ze dat best leren van mij in een afgesloten studio, waar ze weten dat we het beste met hen voorhebben. Waar ze nog geliefd zijn."

Hier beneden kunt u Ziegler bezig zien in de door MTV genomineerde video:

Vanavond worden in Inglewood, Californië, opnieuw de MTV Video Music Awards uitgereikt. Beyoncé sleepte alvast de meeste nominaties in de wacht, 8 in totaal. Er zijn optredens van Usher en Ariana Grande voorzien.

lees ook