"Moordenaar James Foley is Britse rapper"

De Britse geheime diensten MI5 en MI6 hebben de moordenaar van de Amerikaanse journalist James Foley geïdentificeerd. Dat meldt althans de Britse zondagskrant Sunday Times op gezag van niet nader genoemde hoge regeringsbronnen.

Deze week verspreidde IS een schokkende propagandavideo waarop te zien is hoe een strijder met een Londens accent de ontvoerde Amerikaanse journalist Jim Foley het hoofd afsnijdt. Inlichtingendiensten proberen sindsdien te weten te komen wie de dader is. Intussen speculeren Britse media over zijn identiteit.

Volgens de Sunday Times gaat het om Abdel-Majed Bary een 23-jarige man uit Londen. Bary twitterde onlangs nog een foto van zichzelf waarop hij een afgehakt hoofd omhoog houdt. Intussen is zijn account, @itsljinny, offline gehaald door Twitter.

De man zou onder zijn medestrijders van de extremistische Islamitische Staat (IS) bekendstaan als Jihadi John. Als rapper zou hij dan weer gekozen hebben voor het pseudoniem Lyricist Jinn.

Aardje naar zijn vaartje?

De regeringsbronnen gaven geen verdere details over de man die zij geïdentificeerd zouden hebben. Maar volgens de Sunday Times is Abdel-Majed Bary een hoofdverdachte.

Bary werd in Groot-Brittannië geboren als zoon van de Egyptische militant Adel Abdul Bary. Vader Bary hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd voor betrokkenheid bij de bombardementen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Daarbij kwamen toen honderden mensen om.

Bary junior lijkt een aardje naar zijn vaartje te hebben, want vorig jaar verliet hij zijn dure woning in het westen van Londen om in Syrië te gaan vechten. Daar zou hij nu deel uitmaken van een groep Britse Syriëstrijders die zichzelf The Beatles noemen. 

Klopjacht

In Syrië zou intussen een klopjacht georganiseerd zijn op de verdachte. Volgens de Mail on Sunday is de voorbije twee dagen een "omvangrijke" groep soldaten van de Britse elite-eenheid SAS en het Speciaal Verkenningsregiment SRR in Irak en Syrië neergestreken. Met hoogtechnologische operaties proberen zij jihadisten gevangen te nemen en zo ook de moordenaar van Foley te vinden. 

Bronnen van de Daily Mirror menen dat de jacht binnen de twee dagen tot de gevangenneming van de moordenaar kan leiden.