Argentijnse "roofbaby" na 38 jaar teruggevonden in Nederland

In Nederland is een Argentijnse "roofbaby" na 38 jaar teruggevonden. Ana Libertad (Ana Vrijheid) werd op 16 juni 1976 in Argentinië in gevangenschap geboren. Het regime van dictator Jorge Videla nam haar bij haar ouders weg omdat ze dissidenten waren. De organisatie "Grootmoeders van de Plazo de Mayo" heeft de vrouw kunnen opsporen en kondigde het goede nieuws aan.

De organisatie van de grootmoeders kwam Ana Libertad op het spoor na een anonieme tip. Ana bleek al een tijd in Nederland te wonen. Een DNA-test gaf uitsluitsel: Ana is de dochter van Elena de la Cuadra en Héctor Baratti.

Haar ouders werden midden jaren 70 gevangengezet omdat ze lid waren van de communistische partij die onder de dictatuur van Videla verboden was. Tijdens de gevangenschap beviel Elena van dochter Ana. Het meisje werd door de autoriteiten weggenomen en in een ander gezin - dat sympathiseerde met Videla - geplaatst. De vader werd later vermoord door het regime, de moeder is officieel nog steeds vermist.

Baby nummer 115

De oma's voeren al jaren strijd om hun geroofde kleinkinderen terug te vinden. De organisatie is naar eigen zeggen dan ook "immens gelukkig" dat Ana terecht is. Ana Libertad is de 115e roofbaby die is teruggevonden. In totaal zouden zo'n 1.500 baby's ontvoerd geweest zijn.

Het geluk kan echter niet gedeeld worden met de oma van Ana zelf. Alicia de la Cuadra - nota bene een van de oprichters van "De Grootmoeders" - overleed in 2008. De huidige voorzitter van de organisatie vond haar eigen kleinkind 2 weken geleden nog terug (zie video "Eerder verschenen").

Hieronder kunt u de persconferentie van bekijken waarin de organisatie het goede nieuws over Ana Libertad aankondigt.