Eerste gevallen van ebola in Congo

In Congo zijn 2 mensen gestorven aan het ebolavirus. Dat meldt het Congolese ministerie van Gezondheid. Het gaat om de eerste gevallen van ebola in Congo sinds het uitbreken van de huidige epidemie in het westen van Afrika. Volgens de Congolese overheid hebben de gevallen in Congo evenwel niets te maken met die grote epidemie en zou het gaan om een andere variant.
DPA

De besmetting situeert zich in de Evenaarsprovincie, in het noorden van Congo. Tot nu werden vooral de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria getroffen.

Eerder liet de Wereldgezondheidsorganisatie WHO weten dat er recent tientallen Congolezen zijn gestorven aan symptomen die doen denken aan ebola, maar volgens de WHO ging het evenwel niet om het virus. De Congolese overheid liet daarop 8 mensen testen en die onderzoeken hebben nu zeker 2 ebolagevallen bevestigd.

Het is niet de eerste keer dat Congo getroffen wordt door ebola. Het virus werd in 1976 zelfs ontdekt in dat Centraal-Afrikaanse land. Sindsdien zijn er al 6 uitbraken geweest. In 2012 vielen daarbij in Congo nog zo'n 30 doden. Het land heeft dan ook veel meer ervaring met de ziekte dan de getroffen landen in West-Afrika.

Bij de huidige epidemie in West-Afrika zijn er in totaal al 2.615 gevallen geregistreerd, 1.427 mensen stierven. Het gaat om de dodelijkste uitbraak van ebola ooit.