Gouverneur Californië roept noodtoestand uit na aardbeving

De Californische gouverneur Jerry Brown heeft de noodtoestand uitgeroepen voor het deel van Californië dat vandaag het zwaarst getroffen is door de aardbeving. De aardschok met een kracht van 6,0 vond vanmorgen vroeg plaats. Het epicentrum bevond zich nabij de stad Napa in de vermaarde wijnregio. Drie mensen zijn zwaargewond, onder hen ook een klein kind. Honderden anderen liepen lichtere verwondingen op.
2014 Getty Images

De aardbeving, om 3.20 uur plaatselijke tijd, schudde veel inwoners letterlijk uit hun bed. In eerste instantie was er geen melding van gewonden. Uiteindelijk blijken drie gewonden in kritieke toestand te verkeren. Een van hen is een jong kind dat een stuk schoorsteen tegen het hoofd kreeg. De ziekenhuizen in de regio hebben de handen vol met de behandeling van patiënten met lichtere verwondingen.

De aardschok, die naar verluidt erg lang duurde, veroorzaakte een zestal zware en verscheidene andere kleine branden. Vier woontrailers zijn verwoest door brand. Het blussen van de branden wordt bemoeilijkt door diverse gesprongen waterleidingen.

Door het afkondigen van de noodtoestand in het getroffen gebied kan de hulpverlening sneller georganiseerd worden. Volgens het hoofd van de brandweer van Napa zit de stad aan het eind van zijn reserves. In Napa braken verscheidene branden uit, zes daarvan waren aanzienlijk. Vier woontrailers gingen in vlammen op.

AP2014

10.000 gezinnen zonder stroom

Naast het ziekenvervoer van de al gekende gewonden moet de brandweer ook de huizen doorzoeken op zoek naar eventuele andere gewonden. Daarnaast komen talloze oproepen binnen voor gaslekken, breuken in de waterleiding en schade aan gebouwen.

In Napa County, een gebied ten noorden van San Francisco Bay, zitten meer dan 10.000 huishoudens zonder stroom. Dat is het gevolg van geknakte en omgevallen elektriciteitspalen. De snelwegpolitie in de baai van San Francisco liet weten dat ze alle overwegen en bruggen in de regio aan het nakijken is op sporen van structurele schade.

Californië ligt pal op de San Andreasbreuk, de geologische grenslijn tussen twee stukken aardkorst. De regio wordt geregeld getroffen door aardbevingen. De bekendste aardbeving is wellicht die van 1906 waarbij grote delen van San Francisco door brand verwoest werden. De aardbeving van vandaag is de krachtigste sinds 1989. Toen vielen in San Francisco negen doden en honderden gewonden.