IJsland stelt waarschuwingscode luchtvaart bij tot "oranje"

De IJslandse weerkundige dienst heeft de waarschuwing voor het luchtverkeer verlaagd naar het niveau "oranje". Uit angst voor een uitbarsting van de vulkaan Bardarbunga was zaterdag code rood ingevoerd, waarna een gebied van 185 op 260 kilometer boven de vulkaan was afgesloten voor het luchtverkeer.
Halldor KOLBEINS

Code rood werd gisteren ingevoerd uit vrees voor een aanzienlijke uitstoot van vulkaanas in de atmosfeer. Code rood is de hoogste van vijf codes en wordt gehanteerd bij een nakende uitbarsting van vulkaanas. Vandaag echter maakte de meteorologische dienst bekend dat er geen tekenen zijn van een nakende uitbarsting.

Meer nog, volgens de wetenschappers van de weerkundige dienst was de waarschuwing van gisteren fout en heeft er geen subglaciale uitbarsting plaatsgehad. De vulkanische activiteit is echter nog volop aan de gang, zo luidt het, waardoor een uitbarsting mogelijk blijft.

De Bardarbungavulkaan werd de voorbije week getroffen door duizenden aardschokken. Vanmorgen nog werden twee aardbevingen geregistreerd in de vulkaan onder de Vatnajokullgletsjer. De schokken hadden een kracht van 5.3 en 5.1. Het zijn de krachtigste bevingen die tot nog toe gemeten zijn.

In 2010 werd het internationale luchtverkeer een week lang ernstig verstoord door de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. Meer dan 100.000 vluchten werden geannuleerd en het Europese luchtruim werd vijf dagen lang gesloten uit vrees dat de vulkaanas de motoren van vliegtuigen zou beschadigen. Een eventuele herhaling van dat scenario is onwaarschijnlijk. Door een wijziging in het Europees luchtvaartbeleid kunnen luchtvaartmaatschappijen en nationale luchtvaartregulatoren zelf beslissen of ze uitvliegen of niet.

AP2014