IS-rebellen veroveren belangrijke luchthaven in Syrië

In het noorden van Syrië zijn de rebellen van Islamitische Staat (IS) erin geslaagd om de controle over de belangrijke militaire luchthaven al-Tabqa te veroveren. De rebellen voerden daarvoor al enkele dagen hevig strijd met het Syrische regeringsleger. Daarbij zouden honderden doden aan beide kanten zijn gevallen.

De luchthaven is van strategisch belang en was vrijwel het laatste gebied in het noorden van Syrië dat nog onder controle van de regering van president Bashar al-Assad stond.

Het Syrische regeringsleger bevestigt dat ze al-Tabqa hebben moeten evacueren. "Na hevige gevechten ter verdediging van de luchtmachtbasis, hebben onze troepen zich teruggetrokken en zijn ze succesvol gehergroepeerd", luidt de mededeling.

Door het verlies van de luchthaven dreigt de Syrische luchtmacht slagkracht te verliezen. Bovendien zou er op het luchthaventerrein ook heel wat militair materiaal staan dat nu dus in handen van IS terechtgekomen is.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten laat weten dat er bij de gevechten om de luchthaven zeker 500 doden zijn gevallen, 346 IS-rebellen en 170 regeringssoldaten.