Leider Boko Haram roept islamitisch kalifaat uit

Abubakar Shekau verklaarde in een videoboodschap dat de Noord-Nigeriaanse stad Gwoza voortaan deel uitmaakt van het islamitisch kalifaat. Getuigen bevestigen dat het leger uit de regio verdreven is. De islamitische rebellenbeweging heeft de voorbije maanden al verscheidene gebieden in het noordoosten van Nigeria in handen genomen.

"Dank aan Allah, die aan onze broeders de overwinning in Gwoza heeft geschonken", zei Shekau in het filmpje van 52 minuten. Hij voegde eraan toe dat Boko Haram niet zinnens is om de stad te verlaten. "We zijn naar hier gekomen en blijven hier."

De leider van Boko Haram hekelde in zijn boodschap voorts het "terrorisme op wereldwijde schaal" van de Verenigde Staten, die een prijs van zeven miljoen dollar op zijn hoofd hebben gezet.

De Nigeriaanse politie bevestigt intussen dat ze op zoek is naar 35 politieagenten die vermist zijn na een aanval op een opleidingscentrum van de politie in de regio Borno in het noordoosten van het land. Boko Haram voert in die regio al vijf jaar verwoede gevechten met het Nigeriaanse leger. De fundamentalisten willen er een islamitische staat oprichten.

De aanval woensdag ging gepaard met een urenlang vuurgevecht tussen de agenten en hun aanvallers. Eerder deze maand was een aanval tegen een ander opleidingskamp met succes afgewend. Volgens de politiewoordvoerder was de aanval van woensdag een vergelding voor de eerdere aanval op 7 augustus. Hij zei niet met zoveel woorden dat Boko Haram achter de aanvallen zat maar de aanwezigheid van de opstandelingen in de regio doet dat wel vermoeden.