Libische militie claimt luchthaven van Tripoli

In Libië zeggen gewapende militanten dat ze de internationale luchthaven van Tripoli hebben veroverd. Ze vochten al weken tegen soldaten om de luchthaven.
LIBYA2014

De militie "Dageraad van Libië", die zegt dat ze de luchthaven in de hoofdstad in handen heeft, maakt deel uit van de islamistische alliantie van de Misrata-strijders. Die proberen sinds midden juli de internationale luchthaven te veroveren op de Zintan-militie, die dichter bij de centristische politieke groeperingen in het land staat.

Libië heeft de de laatste maanden heel zwaar te lijden onder gevechten tussen de rivaliserende milities die allemaal de macht willen grijpen na de val van kolonel Moammar Khadaffi drie jaar geleden.

Het pas verkozen parlement van Libië heeft de verovering van de luchthaven intussen veroordeeld. "Dit is een oorlog tussen de Libische staat, met zijn instellingen, en groepen van terroristen die buiten de wet staan", luidt de veroordeling van het parlement. "Zij zijn een legitiem doelwit voor het nationale Libische leger dat wij krachtig steunen."