Ontvoerde Amerikaanse journalist bevrijd

Een Amerikaanse journalist die bijna 2 jaar geleden werd ontvoerd bij de Turks-Syrische grens, is vrijgelaten. Dat heeft zijn familie laten weten en is bevestigd door de Amerikaanse regering. Peter Theo Curtis werd in oktober 2012 gekidnapt door al-Nusra, een terreurgroep in Syrië die banden heeft met Al Qaeda.
Strijders van al-Nusra, de groep die Curtis ontvoerde.

Details over de gevangenschap en vrijlating van de journalist kon de Amerikaanse overheid niet geven, maar volgens de Amerikaanse veiligheidsdiensten is Curtis nu "in veiligheid gebracht buiten Syrië". Nieuwszender Al Jazeera meldt dat onderhandelaars uit Qatar hebben bemiddeld en de journalist zo in handen is gebracht van vertegenwoordigers van de Verenigde Naties.

In juni werd er nog een video verspreid waarin een ietwat verwilderde Curtis zei dat zijn ontvoerders hem goed behandelen. Die uitlatingen lijken in tegenspraak met wat Matthew Schrier, een andere ontvoerde Amerikaanse journalist, heeft gezegd bij zijn vrijlating. Schrier verklaarde dat zijn ontvoerders hem folterden door hem onder andere vast te binden en op zijn blote voetzolen te slaan. Volgens The New York Times zat Schrier een tijdlang samen gevangen met Curtis.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry laat weten "opgelucht en dankbaar te zijn dat Theo Curtis na al die tijd terug thuis kan komen". "De VS gebruikt iedere diplomatieke en militaire mogelijkheid om andere Amerikaanse gijzelaars te bevrijden", zei Kerry nog.

De vrijlating van Curtis komt een paar dagen na de onthoofding van een andere Amerikaanse journalist, James Foley. De Islamitische Staat (IS) zette de beelden van de onthoofding op internet.