Plofkraak op bankkantoor in Essen

In Essen, vlak bij de Nederlandse grens in de provincie Antwerpen, is afgelopen nacht een plofkraak gepleegd bij een bankkantoor van Argenta.

Met een plofkraak wordt eerst gas in een bankautomaat gespoten waarna die tot ontploffing wordt gebracht. De dieven konden met enkele geldkoffers vluchten maar volgens de bank worden de bankbiljetten in de koffer automatisch vernietigd.

"Het moet nog maar net gebeurd zijn, want toen we aankwamen stonden twee gasflessen met duct-tape errond nog in brand. We zagen een kluis op de oprit liggen", klonk het vannacht bij de brandweer.

"Het was een zware ontploffing, de hele binnenkant van het kantoor is vernield." Verschillende ruiten in de omgeving zijn door de knal stuk gesprongen.

Inkt

De Essense brandweerlieden troffen op de oprit een aantal briefjes van 50 euro aan. Die briefjes waren automatisch besmeurd met inkt, bedoeld om ze waardeloos te maken.

Briefjes met een andere waarde werden mogelijk meegenomen door de dader(s). Het is nog niet duidelijk of deze briefjes door verf zijn geneutraliseerd.

Plofkoffer gevonden in Nederland

Een plofkoffer die werd gestolen bij de plofkraak is later op de dag teruggevonden in Nederland, in de omgeving van het nabij Essen gelegen Roosendaal. Dat meldt de Antwerpse afdeling van het Antwerpse parket.

Er is sprake van drie verdachten met een bivakmuts. Een BMW die werd gebruikt bij de feiten, had Nederlandse nummerplaten. Het is nog niet duidelijk hoe groot de buit is.