Porosjenko spreekt stoere taal op Onafhankelijkheidsdag

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft in zijn speech naar aanleiding van Onafhankelijkheidsdag beloofd om de komende jaren meer dan 2,2 miljard euro uit te trekken voor de herbewapening van het Oekraïense leger. De 23e verjaardag van de onafhankelijkheid van Rusland werd in Kiev voor het eerst in jaren herdacht met een omvangrijke militaire parade.

Porosjenko kondigde zijn plannen om het defensiebudget met zowat de helft te verhogen aan tijdens een korte toespraak. Aan de parade namen zeker 1.500 en 49 types van zwaar legermaterieel deel. Het Oekraïense leger voert al vier maanden zwaar slag tegen de pro-Russische rebellen in het oosten van het land.

Het spierballenvertoon was een duidelijk signaal naar Rusland, dat dit voorjaar een deel van Oekraïne annexeerde en de opstandelingen in het oosten steunt, en moest vooral blijk geven van de sterkte van de pro-westerse regering in Kiev.

"Het is duidelijk dat de oorlogsdreiging er in de nabije toekomst helaas altijd zal zijn", aldus Porosjenko. "Daar moeten we niet alleen mee leren leven. We moeten ook altijd klaar staan om onze onafhankelijkheid te verdedigen."

Hij zei dat Oekraïne herhaaldelijk te maken kreeg met aanvallen en recent ook een invasie vanuit de oostelijke grens met Rusland en dat die telkens onverwacht gebeurden.

De parade op het Onafhankelijkheidsplein, hetzelfde plein waar de protesten tegen het vroegere, pro-Russische regime plaatsvonden, werd bijgewoond door meer dan 20.000 toeschouwers. Velen onder hen zwaaiden met de blauwgele Oekraïense vlag of droegen de traditionele klederdracht.

Critici die hadden geopperd dat door de parade heel wat legermaterieel en manschappen vastzaten in Kiev, snoerde Porosjenko de mond. Hij kondigde aan dat de tanks en troepen onmiddellijk na de parade oostwaarts zouden trekken.

AP2014

Separatisten vernederen Oekraïense krijgsgevangenen

Terwijl men in Kiev de Onafhankelijkheidsdag viert, gaat het er in het oosten van Oekraïne heel anders aan toe. De pro-Russische rebellen hebben daar nog steeds de stad Donetsk in handen. Om de draak te steken met de vieringen in Kiev, hebben die rebellen een 50-tal gevangengenomen regeringssoldaten door de straten van Donetsk laten marcheren, met gebogen hoofd en de handen op de rug.

De krijgsgevangenen werden beschimpt door duizenden toeschouwers. Het publiek kreeg ook militair materieel te zien die de rebellen van het Oekraïense leger hebben afgepakt. Op het einde van de optocht moesten de regeringssoldaten in bussen stappen die hen wegvoerden naar een onbekende bestemming.

Intussen wordt er om Donetsk nog steeds slag geleverd tussen het Oekraïense leger en de rebellen. Het centrum van de stad werd vandaag al verscheidene keren getroffen door bombardementen. Het stadion van voetbalclub Shaktar Donetsk raakte gisteren nog beschadigd door enkele inslagen.