Reissector maakt voorjaar goed door kwakkelzomer

De Belgische reissector heeft een stabiele zomer achter de rug, vergeleken met vorig jaar. Dat concludeert Claude Pérignon van de vereniging van touroperators ABTO.

"Eind juni hadden we nog een lichte achterstand van 4 procent ten opzichte van vorig jaar." Dat was volgens Pérignon te wijten aan het mooie lenteweer. "Maar door de vele periodes van slecht weer in juli en augustus hebben mensen toch nog lastminutes geboekt om van de zon te kunnen genieten."

Door die inhaalbeweging zal de sector min of meer break-even draaien, schat Perignon in. "Het seizoen was nochtans zeer sterk gestart, maar het goede weer, verkiezingen en een afwachtende houding hebben wat roet in het eten gegooid. We mogen na een achterstand in juni nu niet ontevreden zijn met een stabilisatie ten opzichte van vorig jaar."

Verre reizen

Deze zomer scoorden verre vliegreizen volgens ABTO 10 procent beter dan vorig jaar, ten nadele van de minder verre autoreizen.

Voor het winterseizoen vraagt de sector aan de politiek om de krokusvakantie niet te laten samenvallen met die van onze buurlanden.