Richard Attenborough (90) is overleden

Richard Attenborough is overleden. Dat heeft zijn zoon gezegd aan de BBC. De Britse regisseur en acteur werd 90 jaar. In 1983 won hij 8 Oscars voor zijn film "Gandhi", waaronder die voor beste film en beste regisseur.
2005 AP

Richard Attenborough werd geboren op 29 augustus 1923 in Cambridge. Zijn filmcarrière overspande ruim 60 jaar. Als acteur en regisseur genoot hij veel aanzien in Groot-Brittannië. Attenborough zette zich ook in voor het goede doel, onder andere als ambassadeur voor Unicef.  Hij wordt een "charmante en getalenteerde" man genoemd.

Attenborough speelde mee in talrijke films. Zo was hij te zien in "Brighton rock", "The great escape", "Jurassic parc" en "Elizabeth". In zijn carrière won hij heel wat prijzen voor zijn werk. In 1976 werd hij geridderd en van dan af aan ging hij door het leven als "Lord Attenborough". Zijn grootste succes haalde hij in 1982 als regisseur van de film "Gandhi" over het leven van Mahatma Gandhi. De film won 8 Oscars, onder andere voor beste regisseur en beste film.

Richard Attenborough is de oudere broer van de bekende natuurdocumentairemaker David Attenborough. In 2004 beleefde hij wat hij zelf "de zwartste dag" van zijn leven noemde toen zowel zijn dochter als zijn kleindochter omkwamen bij de ramp met de tsunami in Zuid-Oost-Azië.

Hij zat al enkele jaren in een rolstoel na een ongelukkige val. Zijn familie zal vandaag een verklaring afleggen.