"Kinderopvang zal duurder worden"

Kinderopvang zal onvermijdelijk duurder worden. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in De Standaard. Het bericht is bevestigd aan onze redactie. Ook de prijs van de Vlaamse zorgpremie zal verhoogd worden.

De minister is duidelijk: de besparingen van de Vlaamse regering zullen ook invloed hebben op het budget van Welzijn en Onderwijs. "Die twee domeinen zijn goed voor ruim twee derde van het Vlaams budget. Het zou niet fair zijn om de besparingen af te wentelen op de rest", klinkt het.

Dat de Vlaamse zorgpremie daardoor duurder zullen worden, lijkt een uitgemaakte zaak. "Ik denk dat een premieverhoging een van de opties is", zegt hij. "Het bedrag is al sinds 2003 niet aangepast of geïndexeerd."

Daarnaast zal er volgens Vandeurzen ook gepraat worden over de prijs van kinderopvang. "We moeten daar iets doen om de sector als geheel leefbaar te houden. Maar we zullen er opletten dat meer mensen van inkomensgerelateerde tarieven kunnen genieten."

Voor exacte cijfers is het volgens de minister wel nog te vroeg. "Zoals ook de minister-president in het parlement gezegd heeft, is het nu aan de vakministers om met de sectoren contact te hebben om te overleggen hoe je die besparingen zo correct en rechtvaardig mogelijk kunt organiseren", zegt hij aan het radionieuws.

Meest gelezen