Man gaat jaar op smeltende ijsberg wonen

De Italiaan Alex Bellini gaat één jaar op een smeltende ijsberg wonen. Dat doet hij om de aandacht te vestigen op de gevolgen van de klimaatverandering.

De bedoeling van het project van Bellini is om de laatste levensfase van de smeltende ijsberg in kaart te brengen. Op YouTube legt hij uit welke gevolgen de klimaatverandering heeft voor het zeeijs. Doordat het ijs smelt, is er minder weerkaatsing van het zonlicht, en warmt het zeewater dus sneller op.

De avonturier zal er overleven op gedroogd voedsel, waarvan hij 300 kilogram meeneemt in zijn "maanlander"-constructie. Het voedsel moet het mogelijk maken om twaalf maanden te overleven. Tijdens zijn verblijf zal hij bezoek krijgen van enkele schrijvers, journalisten en klimaatexperts.

Bellini start in het voorjaar van 2015 met zijn project. 2015 is een belangrijk jaar voor het klimaat: er is enerzijds de klimaattop in Parijs waarbij men een bindend klimaatverdrag als opvolger voor het Kyoto Protocol wil opstellen. Anderzijds focust de zevende millenniumdoelstelling zich op "de bescherming van een duurzaam leefmilieu". Die doelstelling moet ook gehaald worden in 2015.

Meest gelezen