Van Besien stopt als voorzitter van Groen

Wouter Van Besien heeft aangekondigd dat hij eind dit jaar stopt als voorzitter van Groen. Het is nog niet bekend wie hem opvolgt. Op 15 november vinden er, zoals de partijstatuten dat voorschrijven, voorzittersverkiezingen plaats maar daarvoor is Van Besien dus geen kandidaat meer.
Nicolas Maeterlinck

"Ik wil een paar misverstanden uit de wereld helpen. Neen, ik ga niet naar de voetbalwereld zoals blijkbaar velen begonnen te speculeren, en ik stap ook niet over naar N-VA", grapte Van Besien bij aanvang van de persconferentie waar hij het nieuws bekendmaakte.

“Ik kijk fier terug op mijn vijf jaar als voorzitter. Groen is in blakende gezondheid. We hebben drie verkiezingen op rij gewonnen en hebben een recordaantal mandatarissen. De verbreding in thema’s is gelukt en de generatiewissel is doorgevoerd. In het Vlaams Parlement en daarbuiten ga ik me bezighouden met het verduurzamen van de economie, met het versterken van de democratie, en met het voor mijn stad zo belangrijke dossier: de toekomst van de Antwerpse ring”, verduidelijkte Van Besien zijn beslissing.

De partij is onder zijn voorzitterschap grondig veranderd, meent Van Besien. “Het beeld van Groen is veel breder geworden. Het is voor iedereen duidelijk dat Groen een omvattend programma heeft en consequent kiest voor een sterk sociaal beleid én milieubeleid. De geloofwaardigheid van Groen is sterk toegenomen. Onze voorstellen zijn concreet en becijferd en worden met vuur in de parlementen verdedigd. In de lokale besturen hebben we talrijke sterke mensen die de ideeën van Groen in de praktijk realiseren.”

Solidair en duurzaam alternatief voor regering

Van Besien volgde in 2009 Mieke Vogels op als voorzitter. Afgelopen mei werd hij voor het eerst verkozen als parlementslid, in het Vlaams Parlement. Hij is niet gefrustreerd dat hij de verkiezingsoverwinning niet kon omzetten in regeringsdeelname, benadrukt hij in "Het Journaal".

"Ik vind het wel erg. Zeker in Brussel is het eigenlijk aberrant dat we daar niet in de regering zitten. Daar hebben we zeer goed gescoord en we hadden ook een logische coalitie kunnen vormen met Open VLD en SP.A. Wat het Vlaamse betreft heeft CD&V een duidelijke keuze gemaakt om een rechts-conservatieve regering op poten te zetten, en in die zin zullen wij duidelijk oppositie voeren."

Van Besien blikte ook nog even vooruit naar de toekomst van zijn partij, onder een nieuwe voorzitter. "De context verandert altijd en daar moet je als voorzitter op inspelen. Er treden Vlaams en federaal rechts-conservatieve regeringen aan en ik denk dat het belangrijk zal zijn voor de nieuwe voorzitter om de bondgenootschappen, zowel binnen als buiten de politiek, te versterken, om te zorgen dat de solidariteit en duurzaamheid die wij als partij belangrijk vinden echt sterk kunnen maken als alternatief voor deze regering."

"Mooie successen geboekt"

De meeste Groen-parlementsleden hebben begrip voor zijn beslissing, al betreuren ze Van Besiens keuze ook. "Ik vind het eigenlijk heel spijtig", reageert Kristof Calvo, fractieleider in de Kamer. "Ik had gehoopt dat Wouter nog wou verder doen. Hij beslist nu om ermee op te houden en te focussen op het Vlaams Parlement. Jammer, want ik denk dat Wouter ervoor gezorgd heeft dat onze partij sterker is, inhoudelijk verdiept is, en dat is een heel belangrijke verdienste. Hij had er wat mij betreft zeker nog vijf jaar mogen bij doen."

Eenzelfde geluid is te horen bij Kamerlid Stefaan Van Hecke. "Ik vind het heel jammer. ik denk dat we een zeer goede voorzitter, een sterke voorzitter die ook wel het beeld was van Groen. We hebben onder zijn voorzitterschap heel mooie successen bereikt. We zijn gegroeid, we zijn verbreed. Het is een zeer belangrijke periode geweest, en een zeer belangrijke voorzitter voor deze partij, dus wel jammer dat er nu een eind aan komt."

Nog geen kandidaat-opvolger

De partijleden prijzen Van Besien om zijn voorzitterschap, maar houden voorlopig de lippen op elkaar wat een mogelijke kandidatuur voor zijn opvolging betreft. "Kandidaturen moeten binnen tegen eind september, en 15 november zijn er voorzittersverkiezingen, dus dat zien we nog", houdt Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman zich op de vlakte.

Meest gelezen