"Het gebeurt open en bloot, voor je ogen"

In "De ochtend" getuigt een Vlaamse vrachtwagenchauffeur over hoe illegale vluchtelingen in Calais steeds wanhopiger worden en daardoor driester te werk gaan om toch maar de oversteek naar Groot-Brittannië mee te kunnen maken: "De vrachtwagens worden aangevallen, zomaar open en bloot." Hij vreest dat de toestand vroeg of laat zal escaleren en komt met zijn verhaal naar buiten in de hoop het dossier verder in beweging te krijgen.

Patrick Van Hoecke getuigt over hoe hij afgelopen maandag richting Engeland reed met zijn truck en in een wachtrij kwam te staan voor het incheckpunt van P&O Ferries, aan de terminal in Calais (archieffoto).

"We kwamen met enkele vrachtwagens stil te staan buiten het bewaakte terrein. Er stond een groep van een 30-tal illegale vluchtelingen. Plots probeerden enkelen bij mijn voorganger, een Hongaarse vrachtwagen, gewoon de deur te forceren. Die was nochtans verzegeld. Hoe ze het open krijgen, het is ongelooflijk. Je staat gewoon perplex."

De vrachtwagens worden eigenlijk gewoon bestormd, zegt Van Hoecke, een truckchauffeur met jaren ervaring op het traject. "Terwijl dit open en bloot voor uw ogen gebeurt, kruipen er achter op uw wagen een stuk of vijf vluchtelingen. Ze slaan in groep toe. Van de 12 vrachtwagens zijn er ongeveer 5 à 6 vrachtwagens tegelijk aangevallen."

"Dit zijn toestanden die escaleren"

Zulke verhalen zijn niet helemaal nieuw, maar er is de laatste tijd wel iets veranderd. "Wat veranderd is, is de grote hoeveelheid. Vroeger had je er eens 5 of 6, nu zijn er groepen van 30. De manier waarop ze over willen raken, is schrijnend en wordt zelfs levensgevaarlijk. zo lopen ze met messen rond, wat het voor ons gevaarlijk maakt."

"En nog een verschil: vroeger liepen ze weer weg als jij hen ontdekte, maar nu blijven ze gewoon zitten. Je moet ze eigenlijk op een minder fatsoenlijke manier van je vrachtwagen af proberen te krijgen. (...) De laatste keer heb ik echt moeten dreigen. Daar wil ik niet naartoe. Het zijn toestanden die escaleren."

Komt er beweging in het dossier?

Enerzijds heeft Van Hoecke begrip voor de vluchtelingen, anderzijds is het voor hem een praktisch probleem. Als hij ze gewoon laat opspringen en ze meeneemt naar Groot-Brittannië, riskeert hij bij aankomst over het Kanaal 800 pond (1.000 euro) boete, per vluchteling. "Onlangs nog moest een collega van mij 4.000 pond neertellen."

Van Hoecke heeft al verschillende instanties aangeschreven, onder wie de bevoegde, ministers en hoopt dat de politiek in actie schiet om tot een menselijke oplossing te komen.

Meest gelezen